tisdag 25 september 2012

Inkomstskillnader i Sverige: effekter av bidrag och skatt

SVT har på sin statistiksida SVT Pejl lagt upp statistik i diagramform om svenskarnas inkomster och inkomstskillnader. Lätt att leka med och få en bild av läget, jag kan göra en här.
Det första diagrammet visar på fördelningen av månadsinkomster efter att kapitalinkomster och bidrag lagts till, en slags bruttoinkomst när samhället lagt till sin transfereringspolitik (dvs omfördelat resurser):

Den röda kurvan är endast löneinkomster och den blå med alla inkomster inräknade. Det blir ganska tydligt att den svenska modellen där de med låg inkomst generellt sett får det bättre. Det syns genom puckeln vid c:a 14 000 kr, vilket då alltså utgör en slags norm. Här ska nämnas att pensionärer räknas med.
I diagram 2 har skatt lagts till och då får vi nästa effekt, och det är en förstärkning av samhällets "normerande" effekt, där inkomstsskillnader trycks ihop.




Här kan vi se kanske en av grundbultarna till Moderaternas framgångar, eftersom alla över c:a 22 000 kr i månaden här beskattas hårdare än snittet, medan inkomstintervallet 5000 - 22 000 kr inte har så mycket att vinna på det hela. Intressant nog finns de största potentiella väljargrupperna för Moderaterna inte i de extremaste inkomsterna utan snarare mellan 22 000 - 40 000 kr. 
Jag föreställer mig att det i dessa två diagram kan utläsas mycket av huvudargumenten för S- och M-politisk debatt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar