söndag 22 juli 2012

Resa till USA: Dag 3

Dag 3, Lördag den 21 Juli 2012: Kickoff för ESRI Users Conference
Efter en dag för resa och en dag för att lära känna San Diego så var det äntligen dags för konferensstart. Det var på Mariotthotellet intill jättekonferenscentret, eftersom lördag-söndag i formell mening är en förkonferens med inriktning på undervisning, vilket jag förstås ville delta i.
Först vill jag bara säga; jäklar vilken inspirationsmässa detta är, det kan jag säga bara efter dag 1! Konferenser är ju som regel just detta, men som novis inom GIS (Datorgenererad kartografi lite förenklat) är det förstås en fem-etta att få åka på världskonferensen på hemmaplan hos företaget som dominerar marknaden likt Windows gjorde när Apple var som lägst. Jag kan inte göra dagen rättvisa, men ska utgå från en lista med nyckelord som dök upp för att illustrera trender.

 Helt övergripande är att kartografi är på väg in i en fas av att kartor och rumsliga data är på väg att bli var mans/kvinnas egendom. Alla positionsdata som vi delar med oss och tar del av via Internet och sociala medier och ”Molnet” gör att vi nu är på väg in i en ny fas inom GIS i synnerhet och internet i allmänhet.
Redo för konferensen. Observera SD Padres Baseballtröja ;-)

Citizen science och crowdsourcing är nyckelord som handlar om att vanligt folk allt mer involverar sig och kommer involveras i skapandet av kartor och rumsdata. En föreläsare sade passande ungefär att ”Vi går från ett top-down-perspektiv där kartor levereras av stater och auktoriteter som sanningar/meddelanden till att kartor är et flerriktningsmedia där medborgare och andra aktörer för samtal”.
Kanske det häftigaste exemplet på detta var Juliana Rotisch och Ushahidi vilket är en tjänst via nätet där medborgare vid tex val, katastrofer, samhällstjänster, medborgarjournalistik kan rapportera in händelser och så skapas det kartor på ett enkelt sätt. Det verkar vara en fantastisk möjlighet för att involvera folk på ett enkelt sätt och jag tänker absolut undersöka detta.
Sushilunch
Andra teman som anknyter till detta är ”Service Learning” och ”Community Service” som handlar om hur utbildning, praktik och nytta för samhället (som omger skolan) kan integreras för att gynna alla parter. ”Open Badge” är ett annat system som kommer också, som handlar om hur man ska skapa certifiera och verifiera data från relativt okända källor när de i allt högre grad inte gjort det via klassiska aktörer som utbildningsinstitutioner, företag eller myndigheter.
Efter konferensen var jag som nytt baseballfan tvungen att gå och se en match till, mot Colorado Rockies igen. Möten mellan lag sker i serier om tre på respektive lags hemmaplan. Får se om de kan upprepa gårdagens vinst (9 - 5).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar