söndag 15 april 2012

En labyrint av rosor och mystiska män

Du och Han har varit ihop så länge du kan minnas. Han representerar tryggheten i ditt liv; han ordnar så ni har ett stadigt liv tillsammans med villa, Volvo och vovve. Visst har det funnits tuffa stunder men då har Han tagit de beslut som behövts, och saker har lugnat ned sig. Han är den som sköter ekonomin så du slipper oroa dig.
I ärlighetens namn har du haft ett par affärer ibland med Den Andre, och flera av era barn är Den Andres, men det har aldrig varit aktuellt att lämna Honom. Det som lockat med Den Andre, hans farlighet och osentimentalitet, är också det som gjort att du aldrig skulle ta steget.
Men så för sex år sedan hände något. Efter föregående otroheten då Den Andre tagit dig med på en sväng som skrämde mer än roade, hade du under tolv år förblivit Honom trogen. Han hade blivit mer och mer självsäker och pompös, samtidigt som du kunde märka förändringar hos Den Andre när du passerade honom på Systemet eller i affären. Samtidigt som Han allt mer tog dig för given så hade Den Andre verkat mogna till och blivit en vuxen (men fortfarande sexig) man. En minnesvärd höstnatt för sex år sedan tog du ditt pick och pack och flyttade till Den Andre, och trots obekvämheten med att bo med en man som tvingar dig att ta din del av ansvaret så har du förblivit kvar där längre än någonsin.
Samtidigt har du sett hur ditt ex gått igenom kris efter kris, och förra året kunde du se Honom på torget uppträdandes allmänt pinsamt. En blandning av genans och sorg har fyllt dig vid åsynen av din förra livsvän.
I vintras for du förbi Hans tomt och till din förvåning var det röjt och nymålat. På Hans arena på torget stod han inte att finna, inte heller på hans jobb på ”Holmen”. Döm till din förvåning när du passerar honom på postkontoret, utan mustasch och med ett mystiskt leende och säkert steg.
Något har hänt och du kan inte låta bli att attraheras av blandningen av trygga minnen och ny mystik. Vem är den där nya Han?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar